Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 07.01.2008
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Raluca Dumitriu
Titlul articolului: CNS începe, la Bruxelles, acţiunea „Autonomia «Ţinutului Secuiesc»“
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/politica/cns-incepe-la-bruxelles-actiunea-autonomia-tinutului-secuiesc-2325960



Episcopul, chemat să conducă Partidul Civic Maghiar

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) se va reuni luna viitoare, pentru a stabili cum să valorifice rezultatele favorabile ale referendumului intern privind obţinerea autonomiei „Ţinutului Secuiesc”. Încă de la finalul anului 2005, organizaţia civică maghiară a organizat, în secuime, o consultare populară, fără efecte juridice, dar cu scopul de a atrage atenţia asupra voinţei etnicilor maghiari de a avea autonomie teritorială. „În februarie, când ne vom reuni, vom lua o hotărâre despre cum să valorificăm rezultatele referendumului intern, desfăşurat pe perioada a doi ani. 250.000 de secui susţin autonomia «Ţinutului Secuiesc», prin urmare, vocea comunităţii este foarte puternică.

De aceea, încercăm, acum, să demarăm nişte acţiuni diplomatice la Bruxelles, în Parlamentul European, mai ales că acum avem şi un sol acolo, pe László Tőkés”, ne-a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al CNS, Ferenc Csaba. Europarlamentarul Tőkés este aşteptat, de altfel, la reuniunea CNS de luna viitoare, când se va discuta pe marginea autonomiei şi se vor lua decizii în acest sens. Tot atunci, au fost programate şi alegerile pentru o nouă conducere a CNS. Potrivit lui Ferenc Csaba, toate cele opt scaune secuieşti trebuie să facă propuneri de candidaţi.

„Noi suntem o organizaţie civică, de aceea organizaţiile scaunale trebuie să-şi spună părerea şi să avem o luptă democratică, în urma căreia să câştige persoana cea mai potrivită. În prezent, nu există favoriţi pentru şefia CNS”, ne-a precizat Ferenc Csaba. CNS a rămas fără preşedinte de aproximativ un an şi jumătate, când Csapó József a renunţat la funcţie din cauza unui conflict cu liderii de filiale.

În acelaşi timp, episcopul László Tőkés este dorit la conducerea Partidului Civic Maghiar, formaţiune care se înfiinţează în urma transformării Uniunii Civice Maghiare (UCM) şi care se află în curs de înregistrare la Tribunalul Bucureşti. Preşedintele UCM - Scaunul Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltán, a arătat, ieri, că Tőkés este persoana potrivită pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Partidului Civic Maghiar, deoarece are credibilitate şi poate să integreze cele şase organizaţii care l-au susţinut în campania privind alegerile pentru PE. „Considerăm că domnul episcop este o garanţie în cazul unei noi formaţiuni, el va putea integra mai bine cele şase organizaţii care îl susţin şi va asigura posibilitatea pentru reprezentanţii fiecărei organizaţii de a participa la alegerile din acest an”, a spus Gazda.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.